Tågresan!

Hej! 
Tidigt tidigt imorse så gick första tåget för min resa hemhem till Forshaga. Tåget gick kl5.14, så hade tänkte att va vaken hela natten för det skulle inte vara nån ide att sova. Men när klockan närmade sig halv 2 så va jag sjukt trött, så satte klockan på halv 4 och sov lite. Vid fyra imorse va de bara att börja gå bort till tågstationen. Hade som tur snällaste bonito som följde mig till tåget. Tack så mycket för det bonito besos! 
Första tåget tog ca 1,5h jag försökte sova lite, men vaknade ganska lätt när tåget stanna och sånt. Sen nästa tåg gick efter 20min efter när jag hade kommit till Sala, de tåget skulle ta nästan två timmar för att komma till Katrineholm. Sov hela tiden på de tåget. Sen vid Katrineholm fick jag vänta i nästan 40min till nästa och sista tåget. Usch va  trött när jag satte mig på de tåget. Jag frös och hade jätte ont i halsen också. 

Va en sjukt lång och tråkig resa. Sammanlagt tog de 6 timmar att komma hem! Så sjukt 6 långa timmar att åka tåg en resa som tar max 3 timmar att köra med bil!! Och denna resan va de billigaste av de som gick igår och idag. Alla andra kostade runt 500-600kr vilket är väldigt mycket, denna fick jag för 250kr. Och de andra skulle man behöva byta flera gånger. Längtar tills direkt tågen kommer mellan Falun och Karlstad som de är sagt att de ska komma. 

När jag kom till Karlstad så va mamma där och plocka upp mig. Vi åkte till xxl sport som nyss har öppnat här i Karlstad. Blev lite shopping där och sen kollade vi runt i lite mer affärer. 

Sen jag har kommit hem så har jag bara legat i soffan och kollat på skidskytte och sovit. Hade till och med feber när jag kom hem. Så idag blev det vila från träning.
Men imorn blir det att boxa lite på min boxningssäck. Om jag inte är sjuk då.. 
Det är viktigt att lyssna på kroppen. Speciellt när det gäller om man har ont i halsen. Det har jag vart jätte dålig med förut, men jag känner att de är på tiden att jag lär mig att vila en dag istället för att träna med halsont. För det kan bli ens sista träningspass om man tränar med halsont och det är jag inte redo att riskera. 

Resten av kvällen kommer jag att mysa med pappa och kanske plugga lite.

Dagens shopping på xxl sport! 

Skivstång!

Hej!
Dagens träningspass va i gymmet. Ett benpass.
Jag körde med skivstång på nästan alla övningar förutom en. De övningar jag körde va frivändningar, ryck, enbens böj på balansplatta, step up, tåhävningar och enbens hopp. 
Det gick lite tungt på träningen, mina ben va inte helt pigga.. Men jag kämpade mig igenom passet ändå. Va som inte dödar gör en starkare ju!:) 

Nu blir det att packa och sen bara mysa resten av kvällen. Ska åka hem till Forshaga imorn bitti. 5.15 går tåget... 



Get some!

Hej igen! 
Tänkte berätta om mina älskade tävlingsskor. Och om hur mycket jag längtar efter få sätta på mig dom inför en tävling. 
När jag tävlar så använder jag mig av märket saconey. Jag tycker att dom har dom bästa tävlingsskorna. De är lätta men ändå väldigt stabila. Man känner knappt att man har på sig ett par löparskor när man springer med dom. 
Under skorn står det jämt nån lite kort och rolig mening. På mina förra skor i samma modell men äldre sko stog det kiss this! Men nu kan dom som springer bakom och kommer tvåa eller sämre ska få läsa Get some! 

Jag rekommenderar dessa skor starkt om man ska ha några tävlingsskor när man tävlar. 



/ Kiss this! 

Sakta men säkert!

Hej! 
Blev löpning idag igen, härligt! Jag har jämt fått höra att man ska stressa långsamt. Vilket jag tror börjar sätta sig i min hjärna nu efter alla dessa år av tjat från tränare. För det är just det jag har gjort nu. Idag blev det att jag sprang 5km, alltså 500m längre än igår. De är ingen wihoo ökning, men lite blir mycket tillslut.  

Det började likadant idag med löpningen som igår, att jag va tvungen att stanna och hosta efter 300m och sen efter 700m och 1km. När jag hade sprungit 1km så gjorde jag något som jag inte gjorde igår nämligen tog medicinen, just för att idag hade jag ont i lungorna när jag andandes. Sen stannade jag 4 gånger till under tiden jag sprang. Blev ca en gång per km. Det kändes bra när jag sprang idag och det kändes bättre under träningen, för jag blev varmare. Så på slutet så ökade jag tempot lite.
en bild som passar in på mig just nu!

PEF-Mätare!

Hej!
Här kommer inlägget om PEF-mätaren som jag lova igår.  
Så här ser mätaren ut. Man blåser i den för att se hur ens lungkapaciteten ligger till. Det är markerat från 60l/min till 800l/min. För en 20 årig tjej ska värdet vara ca 490l/min. Om man har astma och blåser under 50% av de normala vädret, bör man avstå från konditionsträning. Men lätt styrka går bra att göra. De rekommenderas att man ligger på minst 80%. Annars ökar risken för en astma attack större.

Steg 1: 
Man tömmer lungorna med luft helt och hållet genom att blåsa ut luften utanför mätaren, sen tar man ett djupt andetag.

Steg 3:
Man för mätaren till munnen och blåser ut allt va man kan.

Steg 4: 
Man läser av värdet på mätaren och skriver upp det. Man gör om hela prossesen tre gånger. Skriv sedan ner det bästa värdet du fick. 

Detta gör man varje morgon/kväll och även innan man ska träna. 
Här är en länk till dom rekommenderade PEF värderna.
http://icd.internetmedicin.se/tolkning/PEF

Dagens löpning!

Hej! 
Dagens andra träningspass blev LÖPNING!:D ååh va så härligt att få springa lite. Innan jag gick ut och sprang så blåste jag i min PEF mätare för att se vad jag hade för värde och om de va tillräckligt bra för att gå ut och springa. Vilket de va som tur va! Lycka:) (skriver ett eget inlägg imorn om PEF mätare).

Det började bra under löpningen, eller iallafall under de första 300m, efter de va jag tvungen att stanna för att hosta. Sen gick de ca 300m igen innan jag va tvungen att stanna för att hosta igen, de fortsatte så i ca 2km. Sen blev det inte lika ofta som jag va tvungen att stanna för att hosta. Men va ändå tvungen att stanna ganska mycket för att hosta.. Men jag klarade att jogga runt en mysig "sjö" som finns här jag bor, vilket gjorde så det blev 4,5km löpning.

Det är viktigt att man börja sakta men säkert! Så nästa gång ska jag prova på 5-6km. Sen när jag väl har kommit upp så jag kan springa 10-12km, så kan jag kanske prova på intervaller igen. Längtar tills dess! 
Men måste lyssna på astman liten just nu och se vad mina värden på PEFen är och ut efter de planera träningen. 

Imorn ska jag till min logoped. Kommer va tredje gången jag träffar henne och det känns jätte bra! Så ska lägga mig och göra mina andningsövningar, så de är gjorda! 
Natti! 
Färgglad under löpningen idag! 

Dagen första pass klart!

Hej!
Dagens första träningspass är klart. Det blev styrka på gymmet, med fokus på bålen(mag och rygg). Började med att värma upp på crosstrainern 5min, blev inte längre pga att jag hostade så mycket. Min astma säger ifrån nu förtiden med hosta som gör ont i lungorna och luftröret. 
Efter uppvärmningen stretcha jag lite lätt för att bli mjukare i kroppen innan jag börja med styrkan. Började med två armövningar innan jag körde vidare med bål. 

När jag kör bål brukar jag oftast kör 8 olika övningar. Jag delar in de så att jag kör två övningar i taget som jag byter av med varandra direkt efter jag är klar med den ena, alltså ingen vila emellan de två övningarna. Då kör jag 15 receptioner på en övning och byter till den andra och kör 15 receptioner på den och gör så tre gånger. Så det blir 3*15 på varje övning. Sen vilar jag en minut, innan jag byter till två andra övningar.
Idag blev det 5 mag övningar, 2 rygg övningar och en statisk övning som tar i både magen och ryggen. 
Ett bra och jobbigt pass!
Nu ligger jag i sängen och vilar upp mig för nästa pass som är löpning!:)


Om mig och min astma!

Här kommer inlägget om mig och min astma.
Jag heter Kristin Edquist Servold, 20 år. Bor i Falun, där jag har bott sen i augusti. Flytta hit för att plugga på högskolan här, idrottstränarprogrammet med inriktning prestation. 
Men egentligen är jag fån Forshaga, 2,5mil utanför Karlstad. Jag är en stolt norsk. Mamma är från Norge med min pappa är från Stockholm, så om nån frågar mig är jag absolut inte värmländ! 
Har två storasystrar, en i Stockholm och en i USA.
Fick astma när jag va 2-4 år och har haft de sen dess.
Jag är en elitlöpare som tävlar för IF Göta, medel och långtdistans. Allt från 1500m-1mil och hinder tävlar jag helst i, men kan även bli 800m och upp till en halvmara. 
I min idrottsbakrund så har jag hållit på med innebandy, handboll, slalom, orgentering och längdskidor. Längdskidor håller jag fortfarande på med, men löpning ligger närmare hjärtat! 

Min astma började bli sämre för ca 5år sen. Började få massa problem med den när jag tränade längdskidor och löpning. Så började få sprutor och massa nya mediciner. 
Men har fortfarande inte blivit bra. Hade även "turen" att bli skadad för 4 år sen i mina vader, så har haft en lång skade period tills i somras ungefär. Då jag har fått opereras och gått på behandlingar. Och när skadan började bli bra så blev bara min astma sämre och sämre.
Så under dom senaste månaderna har min astma gjort så löptävlingar känns långt bort.. Men har jag klarat 4 år så klara jag några månader till! 
Men harbörjat hos en logoped för några veckor sen och snart ska jag få gå hos massa andra läkare som min logoped hjälper mig komma till. 
Imorn är en ny vecka och dax att prova att springa igen! 
Håller tummarna!:D 


Börjar om på nytt!

Hej! 
Tänkte börja om på nytt med bloggen. Alla inlägg är borta, men med ny energi.
Denna gången kommer min blogg handla om hur jag ska komma tillbaka till att få sätta på mig nummerlappen igen och få tävla utan att någon astma hindrar mig. 
Den senaste tiden har jag haft väldigt mycket problem med min astma, den blir bara sämre och sämre. Jag har knappt kunnat springa de senaste 3-4 månaderna pga att astman sätter stopp!
Men nu börjar de hände lite grejer!(hoppas jag). 

Ni kommer alltså få läsa om hur min kamp med astman kommer vara, vad jag får för hjälp, hur jag tränar och alla läkarbesök. Jag är säker på att några andra har samma situation som mig. Att vara en elitaktiv som satsar på sin idrott och bara vill kunna träna som man vill, men de är den där jobbiga saken som hindrar den, astman..
Jag vill kunna inspirera andra att fortsätta kämpa och inte ge upp! Allt kommer funka tillslut om man vill! 

PS! Tänkte skriva ett eget inlägg om mig och min astma.
Så de kommer ut snart! 





edquistservold.blogg.se

Min andra halva, familjen, träningen och skolan. NAPRAPATHÖGSKOLAN

RSS 2.0